Vuelta a Espana odds: – Verdenseliten kæmper i Spanien

Lørdag den 19. august starter cykelsæsonens tredje og sidste grand tour, Vuelta a Espana. Den spanske rundtur er kendt for at være sæsonens hårdeste grand tour, hårdere end både Giro de Italia og Tour de France, og denne sæsons udgave er ingen undtagelse.

Derfor er det også hovedsageligt bjergryttere, der stiller til start, når løbet skydes i gang med en kort holdtidskørsel i den sydfranske by Nimes.

Vueltaens største problem har længe været, at løbet ikke har samme tiltrækningskraft på de største ryttere som Tour de France, men årets felt er næsten uhørt stærkt. Det suverænt største navn er den regerende Tour-vinder Chris Froome, der er storfavorit til at vinde løbet. Han får dog hård konkurrence fra blandt andet Alberto Contador, der går på pension efter løbet, Roman Bardet, Fabio Aru, Vincenzo Nibali, Ilnur Zakarin, Yates-tvillingerne, Warren Barguil og Rafael Majka.

Men Froome er altså favorit til at vinde det løb, hvor han tilbage i 2011 fik sit store gennembrud med en samlet anden plads. Bet365 tilbyder odds 1,72 på, at briten tager den samlede sejr. Ligeledes tilbyder de odds 1,40 på, at Froome vinder mindst én etapesejr.

 

Spil på Vueltaen her >>

 

Ruten

Traditionen tro så er Vuelta-ruten ufattelig hård. I årets udgave er der hele ni etapeafslutninger på stigninger, imens vi blot har fem deciderede sprinteretaper.

Fokus er dermed fuldt ud på kampen om den samlede sejr, og de mange klassementsryttere får nok at se til.

Løbet starter med en 13,7 kilometer lang holdtidskørsel. Herefter følger en enkelt sprinteretape inden, at favoritterne for første gang kastes i ilden på tredje etape, hvor feltet skal op over tre stigninger, heriblandt to kategori et-stigninger. Denne etape illustrerer meget godt forskellen på Vueltaen og Touren, da franskmændene foretrækker at starte blødt ud og gemme bjergetaperne til senere i løbet.

Herefter følger der en række mellemetaper, og vi skal helt frem til 11. etape, før rytterne igen bliver sendt op i højderne. Dette betyder dog langt fra, at de mellemliggende etaper er nemme. Der er tre etaper, der slutter op af, og der er ligeledes en lang række kategoriserede stigninger.

De korte og eksplosive stigninger kan skabe noget fremragende væddeløb, og vi har tidligere set selv korte stigninger lave store tidsforskelle, så klassementsfolkene kan ikke tillade sig at slappe af.

11. etape ligner en af løbets hårdeste etaper. Rytterne skal i alt køre 187,5 kilometer, og med omkring 45 kilometer til mål, så bliver det for alvor hårdt. Etapen afsluttes med to store stigninger, der i alt byder på 3490 højdemeter.

Den næste store bjergetape er 14. etape, der slutter med en 12 kilometer lang stigning med en gennemsnitlig stigning på 7,3 %. Stigningen er dog meget irregulær, og flere steder flader den ud, hvorfor vi næppe kommer til at se de helt store tidsforskelle her.

Den følgende 15. etape derimod er helt anderledes. Denne etape er blot 129,4 kilometer, hvilket lægger op til et intenst løb. Etapen indeholder tre stigninger, to kategori et og en udenfor kategori, og den er en af de absolutte nøgleetaper. Afslutningen er delt i to bjerge, men er reelt en lang stigning, kun adskilt af en kort nedkørsel på midten, hvilket betyder, at det går stejlt op af de sidste 29 kilometer.

Herefter får rytterne en velfortjent hviledag inden, der kommer endnu en nøgleetape. 16. etape er nemlig en 40,2 kilometer lang enkeltstart. Ruten er pandekageflad og byder ikke på de store tekniske udfordringer, hvilket er en kæmpe fordel for Froome. Dette er nemlig dagen, hvor han kan tage et stort skridt imod den samlede sejr, hvis han lever op til sit normalt høje niveau i kampen imod uret.

Efter enkeltstarten venter tre kuperede etaper. To af dem slutter op af, og der kan meget vel komme tidsforskelle her, men alt i alt kunne det godt ligne etaper til de modige udbrydere.

Den sidste test kommer på 20. etape, hvor rytterne skal op over tre kategoriserede stigninger. Etapen er blot 117 kilometer lang, men dens afslutning gør den til løbets kongeetape, da den slutter på den legendariske Angliru, der betegnes som en af de sværeste stigninger i cykelverden. Stigningen er i alt 12,5 kilometer lang med en gennemsnitlig stigningsprocent på 9,8, men de sidste syv kilometer er brutale. Herfra stiger det konstant med mindst 11 %, og med cirka to kilometer til mål stiger det med vanvittige 23,5 %. Her kan der blive skabt store tidsforskelle.

Løbet slutter med en 117,6 kilometer lang etape til Madrid. Etapen er traditionen tro helt flad, og ligesom i Tour de France, bliver det ren paradekørsel, når man ser bort fra den uundgåelige massespurt i til sidst.

Spil på Vueltaens etapevindere her >>

 

Favoritterne

Den regerende Tour de France-vinder Chris Froome er den store favorit til den samlede sejr. Han brød i gennem i netop Vueltaen i 2011, men han har endnu ikke vundet den spanske rundtur. Dette satser han stærkt på at gøre i år, og det har sammen med Touren været hans store sæsonmål. Derfor så man ham også ramme Touren i lidt dårligere form end normalt, så han kan være friskere i den hårde afslutning af Vueltaen, hvor han tidligere har tabt løbet. Bet365 tilbyder lige nu odds 1,72 på, at Froome vinder Vueltaen.

Froomes største konkurrent vurderes til at være italieneren Vincenzo Nibali. Han er en af blot seks ryttere, der har vundet alle tre store grand tours i sin karriere. Vueltaen har han vundet en gang, i 2010, og han har den fordel, at han ikke har kørt Tour de France i år. Dermed bør han være friskere end Froome og kompagni i især slutningen af løbet. Nibali har dog ikke set godt ud siden sin Tour sejr i 2014, og i år blev han blot nummer tre i Giro d’Italia. Alligevel tilbyder bet365 odds 5,00 på, at han vinder Vueltaen.

Alberto Contador har annonceret, at han går på pension efter Vueltaen. Spanieren vil gå over i historien som en af de største klassementsryttere, og han vil formentlig gøre alt for at slutte af med stil. Han har vundet Vueltaen ved tre tidligere lejligheder, i 2008, 2012 og 2014, og han viste i glimt under Touren, at han stadig er en yderst dygtig væddeløber. Hos bet365 kan man få odds 11 på, at spanieren vinder Vueltaen.

Man må heller ikke glemme russeren Ilnur Zakarin. Ligesom Nibali hvilede han under Tour de France, og han ligner en mand, der kan komme til at præge de store tours i de kommende sæsoner. Zakarin, der vandt en etape i Touren i sidste sæson, kørte en flot Giro i år, hvor han blev femmer, og han forventes også at blande sig i toppen i Vueltaen. Han har dog, i modsætning til de andre favoritter, endnu ikke vundet en grand tour, og han er stadig ved at lære, hvordan man kører klassement. Tror man, at Zakarin får sit store gennembrud og vinder Vueltaen, så kan man få odds 15 hos bet365.

Sidst men ikke mindst bør man nævne italieneren Fabio Aru. Astana-kaptajnen vandt løbet i 2015, og han beviste i årets Tour de France, at han har niveauet til at køre op med de bedste. På trods af at hans optakt var præget af skader og, at han var plaget af sygdom under Touren, så kom Aru alligevel i gult og sluttede på en samlet femteplads. Bet365 tilbyder odds 15 på, at Aru vinder Vueltaen.

Udover de allerstørste favoritter, så er der også en række dark horses og langskud i feltet. De to franskmænd Roman Bardet og Warren Barguil imponerede begge i Tour de France, og man kan få henholdsvis odds 34 og 81 på, at de vinder Vueltaen. Derudover bør Adam Yates, der vandt ungdomskonkurrencen i Touren i sidste sæson, også nævnes. Han kan fås til odds 29 som vinder, imens man kan få odds 41 på polske Rafael Majka.

 

Spil på Vuelta-vinderen hos Bet365 >>

 

Danskerne

Danske cykelfans bliver forkælet, da hele seks danskere er med i løbet. Astana har udtaget bjergrytteren Jesper Hansen, der skal agere hjælperytter for Fabio Aru. Hos Orica-Scott finder man Christopher Juel-Jensen og sprinteren Magnus Cort, der vandt to etaper i sidste års udgave. Derudover er Michael Mørkøv udtaget til Katusha-Alpecins mandskab, imens Søren Kragh Andersen er med for Team Sunweb og Lasse Norman med for Aqua Blue Sport.

Jesper Hansen kommer til at blive en vigtig hjælper for Aru, men får næppe muligheden for at vise sig meget frem ellers, da han skal hjælpe sin kaptajn. Derfor er den mest spændende danske rytter da også sprinteren Magnus Cort. Han fik sit store gennembrud i sidste sæson, hvor han vandt to etaper i Vueltaen, og har for nyligt annonceret et skifte til storholdet Astana.

Bet365 tilbyder odds 1,83 på, at Cort vinder en etape eller mere. Derudover kan man også få odds 29 på, at Cort vinder sprintertrøjen.

Har man tiltro til nogle af de andre danske ryttere, så ser odds på, at de kommer til at vinde mindst en etape ud således: odds 6 på Jesper Hansen, odds 9 på Lasse Norman, odds 7 på Michael Mørkøv og odds 4,5 på Søren Kragh Andersen.

 

Spil på danske etapesejr i Vueltaen her >>