Det russiske flag VM i fodbold 2018

Når VM i fodbold sparkes i gang den 14. juni på Luzhniki Stadion i Moskva, bliver det med Rusland på hjemmebane. Sbornaja, som det russiske landshold kaldes, vil få en massiv opbakning fra tilskuerpladserne, hvilket det også får brug for. Rusland er nemlig langt fra fordums styrke, og landsholdet har ikke længere internationale profiler som Andrey Arshavin og Roman Pavlyuchenko. I stedet består landsholdet af spillere fra den hjemlige liga, hvor både tempoet og kvaliteten er lavere end i Europas største ligaer.

Ruslands forberedelser til VM har været præget af kaos udenfor banen. Vitaly Mutko, præsidenten for det russiske fodboldforbund og vice-premierminister, har været dybt involveret i den russiske dopingskandale, hvilket har tvunget ham til at trække sig fra sin post i forbundet og i VM-organisationskomiteen. Samtidig lider Ruslands landshold under, at fodboldforbundet i en årrække har svigtet landets talentudvikling, imens en række fejlslagne reformer også har kostet dyrt.

 

Odds på Rusland ved VM

 

Ruslands vej til VM

Som vært for VM-slutrunden var Rusland automatisk kvalificeret. Dermed har Rusland, bortset fra Confederations Cup i 2017, kun spillet venskabskampe siden EM i 2016. Ligesom EM-værten Frankrig var Rusland dog tiltænkt en plads som skyggehold i kvalifikationen. Her blev de trukket i Gruppe H sammen med Belgien, Grækenland, Bosnien og Hercegovina, Estland og Cypern. Dermed havde landet stort set alle træningskampene forud for slutrunden på plads. Dette varede dog kun i en kort stund.

Da Kosovo og Gibraltar blev medlemmer af UEFA, og dermed skulle med ind i kvalifikationen, var der dog ikke længere plads til Rusland. Ruslands plads i Gruppe H gik til Gibraltar, og pludselig måtte fodboldforbundet ud og arrangere en række træningskampe med kort varsel. Dette viste sig naturligvis yderst svært, hvorfor Rusland endte med en række modstandere af tvivlsom kvalitet.

I sæsonens første landskampspause måtte Rusland for eksempel nøjes med en træningskamp imod det russiske bundhold Dinamo Moskva. Kampen var en decideret farce, og landstræner Stanislav Cherchesov fandt det ikke engang nødvendigt at udtage sine bedste spillere.

Det russiske fodboldforbund fik heldigvis rettet op på fadæsen, og senere på efteråret mødte de Sydkorea, Iran, Argentina og Spanien. Det blev blot til en enkelt sejr, 4-2 over Sydkorea, men Rusland leverede et par lovende præstationer.

Sbornaja var uheldige med at tabe 1-0 til Argentina efter et mål af Sergio Agüero i det 86. minut, og imod Spanien spillede de 3-3. Dermed sluttede Rusland 2017 af i flot stil, og præstationerne imod de to VM-favorittere gav grobund for optimisme.

Rusland varmer op til VM med træningskampe imod Brasilien og Frankrig i marts og imod Østrig og Tyrkiet kort før slutrundens start.

 

Ruslands VM-historie

Rusland har været med til VM tre gange tidligere, i 1994, 2002 og 2014. Landet har dog endnu ikke formået at gå videre fra gruppen, og indtil videre er det blot blevet til sølle to sejre i ni VM-kampe. Dermed er Ruslands VM-højdepunkter også svære at få øje på. Det er dog umuligt at komme udenom angriberen Oleg Salenko.

Ved VM i 1994, der blev afholdt i USA, sluttede den Leningrad-fødte angriber som topscorer med seks mål. Fem af disse mål blev scoret i samme kamp, en 6-1-sejr over Cameroun, hvilket ingen andre spillere har formået i VMs historie.

Ved det seneste VM i Brasilien var Rusland trænet af Fabio Capello, der på daværende tidspunkt var den bedst lønnede træner i verden. Capello formåede dog ikke at bryde Ruslands onde stime, og Sbornaja måtte rejse hjem med blot to point i bagagen.

På trods af de seneste fiaskoer har Rusland dog en stolt fodboldfortid. Som Sovjetunionen var de altid med helt fremme, og det bedste VM-resultat er en fjerdeplads i 1966. Derudover vandt Sovjetunionen EM i 1960, imens det blev til tre sølvmedaljer, senest i 1988.

 

Profilen: Fedor Smolov

Den åbenlyse profil på det russiske landshold er stjerneangriberen Fedor Smolov. Den 28-årige FC Krasnodar-angriber har bombet mål ind på stribe i de seneste sæsoner, og han er i dag Ruslands største navn.

Smolov fik en svær start på sin professionelle karriere, hvor han havde store problemer med at tage skridtet fra talent til profil. I sin ungdom havde han mere fokus på at leve en kendislivsstil, hurtige biler og smukke damer end fodbold. Dette var tydeligt på banen, hvor han ofte så håbløs ud for Dinamo Moskva og siden Feyenoord og Anzhi Makhatjkala. Faktisk scorede han blot seks ligamål i sine første seks sæsoner som senior.

Talentet var dog åbenlyst, og derfor belønnede Fabio Capello ham flere gange med en plads i landsholdstruppen på trods af de manglende ligamål.

Det var først da Smolov som 25-årig skiftede til bundklubben FC Ural på lån, at han fik gang i karrieren. Her scorede han otte mål i 22 kampe, og da hans kontrakt udløb efter sæsonen var han jaget vildt. Smolov valgte til slut at skifte til FC Krasnodar, hvilket viste sig som en god beslutning. I hans første sæson for de grøn-sorte scorede han tyve ligamål i 29 kampe, og i den efterfølgende sæson fulgte han op med 18 ligatræffere i 22 kampe. I denne sæson ligger han igen med helt fremme på topscorerlisten, og han kan meget vel skifte til en større klub indenfor den nærmeste fremtid.

 

Talentet: Aleksey Miranchuk

Det mest åbenlyse talent i Ruslands landsholdstrup er den 22-årige Lokomotiv Moskva-kreatør Aleksey Miranchuk. Hans talent har længe været åbenlyst for enhver, men han har haft svært ved for alvor at bryde i gennem på topniveau. I 2015 scorede han i den russiske pokalfinale, som Lokomotiv vandt, men herefter fulgte en skuffende sæson, hvor han aldrig rigtig leverede. Dette er dog for længst glemt nu, for Miranchuk er, sammen med sin tvillingebror Anton, i gang med at føre Lokomotiv frem til et højst overraskende mesterskab.

Han er endelig blevet kampafgørende, og ved vinterpausen står han noteret for otte mål og fem assists i alle turneringer. At Mirancuk for alvor er en spiller man kan regne med, beviste han blandt andet, da Lokomotiv smadrede Zenit Skt. Petersborg med 3-0 på udebane i oktober sidste år. Her både scorede og assisterede han, og han spillede dermed en nøglerolle i sejren.

Aleksey Miranchuk går dermed ind til VM som en af turneringens allermest spændende spillere, og han vil blive fulgt tæt af talentspejdere fra de største klubber.

 

Ladstræneren: Stanislav Cherchesov

I slutningen af 2000’erne og starten af 2010’erne var Rusland kendetegnet ved, at landet altid havde store udenlandske trænernavne på sidelinjen. Denne trend blev startet af Guus Hiddink og senere fulgte Dick Advocaat og Fabio Capello trop. I 2014 var økonomien i det russiske fodboldforbund dog så dårlig, at der ikke længere var råd til store navne. I stedet måtte CSKA Moskvas Leonid Slutsky træde til og træne landsholdet gratis. Økonomien er siden blevet bedre, men Rusland holder fast i hjemlige trænere.

Den nuværende landstræner er den tidligere landsholdsmålmand Stanislav Cherchesov. Han startede sin aktive karriere som reservemålmand for legendariske Rinat Dasaev i Spartak Moskva, men senere skabte han et navn for sig selv. Da Dasaev tog til Sevilla i 1989, fik Cherchesov chancen i målet, og han så sig aldrig tilbage. Som spiller nåede Cherchesov at vinde fire mestersakber og en pokaltitel med Spartak inden, at han tog til Bundesliga-klubben Dynamo Dresden. Senere var han også tre år i Østrig hos Tirol Innsbruck, hvor det blev til yderligere tre mesterskaber. Han sluttede karrieren i Spartak i 2002. I alt spillede Cherchesov 49 landskampe for henholdsvis Sovjetunionen, Fællesskabet af Uafhængige Stater og til slut Rusland.

Cherchesov har været cheftræner siden 2004. Han har blandt andet stået i spidsen for Spartak, hvor han blev erstattet med Michael Laudrup i 2008. Han har også haft ophold hos Terek Grosnyj, Amkar Perm, Dinamo Moskva og Legia Warszawa. Med Legia vandt han den polske double i 2015/2016-sæsonen.

Cherchesov blev ansat som russisk landstræner efter Ruslands exit ved EM i 2016. Siden sin ansættelse har han arbejdet hårdt på at forynge holdet. Han har således sagt farvel til folk som Berezutsky-tvillingerne, Sergey Ignashevich og Roman Shirokov, imens han har givet øget ansvar til talenter som Miranchuk-tvillingerne og Aleksandr Golovin.

 

Odds på Rusland ved VM

Hvordan går det Rusland ved VM?

Som vært for slutrunden er der naturligvis store forventninger til Rusland. Alt andet end avancement fra gruppespillet vil blive set som en katastrofe. Bookmakerne har også stor tiltro til Sbornaja. Hos Unibet vurderes Cherchesovs tropper til kun at være en anelse dårligere end Uruguay. Unibet giver således odds 2,30 på Rusland som gruppevinder, imens der blot er odds 1,25 på, at Rusland går videre.

Det er dog værd at bemærke, at Rusland kun er gået videre fra gruppespillet én gang siden Sovjetunionens fald. Det skete, som de fleste nok husker, ved EM i 2008, hvor landet gik hele vejen til semifinalen. I alt er Rusland røget ud efter gruppespillet ved VM i 1994, 2002 og 2014, EM i 1996, 2004, 2012 og 2016 samt Confederations Cup i 2017.

Betydningen af præstationen ved VM 1994 og lignende er selvfølgelig til at overse, men det siger alligevel en del om Rusland. Ruslands landshold er nemlig ikke så stærkt som mange tror, hvilket også blev udstillet ved Confederation Cup i 2017. Truppen mangler simpelthen kvalitet, og de mange hjemlige spillere har det svært på højeste niveau. De er simpelthen ikke vant til at blive testet på så højt niveau, som i internationale landskampe. Odds 3,50 hos Unibet på, at Rusland ryger ud i gruppespillet, ligner derfor et fornuftigt spil.

 

Spil på Ruslands chancer

 

Ruslands topscorer

Det oplagte bud på en russisk topscorer er Fedor Smolov. Krasnodar-angriberen har for længst etableret sig som landets bedste angriber, og han kommer til at spille en nøglerolle ved VM. For at Rusland kan gå langt, kræver det formentlig en toppræstation fra Smolov af. Skulle Smolov gå hen og lave en Oleg Salenko og blive VM-topscorer, kan man i øvrigt få hele odds 101 hos Unibet.

 

Ruslands trup

Se Ruslands trup til VM 2018 her.

 

Ruslands idealopstilling

Stanislav Cherchesov har eksperimenteret en hel del i sin tid som russisk landstræner. Han har blandt andet afprøvet 4-4-2, 3-5-2 og 4-3-3. Hans foretrukne system er dog en 3-5-2-formation, hvor to offensive wingbacks skaber bredde på holdet, imens de tre central forsvarere, sammen med en defensiv midtbanespiller, sørger for den defensive stabilitet.

Hvis Rusland undgår skader, er det sandsynligt, at deres startopstilling ved VM, ser ud således:

Akinfeev – Kudryashov, Ignashevich, Kutepov, Fernandes – Zhirkov, Golovin, Dzagoev, Zobnin, Samedov – Smolov

 

Skader og fravær hos Rusland

Stanislav Cherchesovs russiske landshold er gået gennem mange ændringer siden, han tog over i 2016. Væk er den gamle garde, der har kendetegnet russisk fodbold i en årrække. Således må man se langt efter ikoner som Vasily og Aleksey Berezutsky. Derudover døjer Rusland også med skadesproblemer. De to centerforsvarerer Georgy Dzhikiya og Ruslan Kambolov misser begge slutrunden. Derfor har Cherchesov været nødsaget til at genindkalde Sergey Ignashevich på trods af, at han gik på pension efter EM i 2016. Rusland må også undvære skadede Denis Glushakov samt angriberen Aleksandr Kokorin.

Derudover er det værd at bemærke, at Denis Cheryshev og Yuri Zhirkov er de eneste spillere i Ruslands trup med erfaring fra en af Europas store ligaer.

 

Odds på russisk skuffelse ved VM