Odds på det amerikanske midtvejsvalg: Hvem får majoritetenerne?

Om en uges tid går det løs, når der midtvejsvalg i USA, og du kan lave en pæn sum penge, hvis du kan spotte en overraskelse eller to, som bookmakerne ikke har luret endnu. Der er således tonsvis af valgmuligheder, når det kommer til at lave odds på det amerikanske midtvejsvalg.

Du kan både oddse på, om det bliver republikanerne eller demokraterne, som får flertal i Senatet og/eller Repræsentanternes Hus. Der er endda også rig mulighed for at oddse på, hvem der bliver senator i alle de forskellige stater. Hvis du er dygtig til at oddse på politik, så er det her altså din gyldne mulighed for at forsøde tilværelsen en smule.

 

Odds på det amerikanske midtvejsvalg

 

Odds på Senatet

Selve Senatet består af 100 senatorer, og de bliver valgt ind for de kommende seks år. Én gang hver andet år skal en tredjedel af senatorerne så vælges, hvilket vil sige, at vi i 2018 skal have fundet 35 senatorpladser. Før tirsdagens valg er det Republikanerne, som har et flertal, da de har 51 pladser mod Demokraternes 49 pladser.

Hvis du regner med, at Republikanerne kan holde fast i deres flertal, så får du odds 1,28 hos Danske Spil. Hælder du derimod mere til, at Demokraterne overtager flertallet, så belønnes det odds 11,00. Findes der ikke et flertal, så giver det pengene odds 4,50 gange igen.

 

Odds på Repræsentanternes Hus

Når det kommer til at vælge medlemmer af Repræsentanternes Hus, så fungerer det ikke på samme måde som i Senatet. Her skal samtlige 435 medlemmer nemlig findes hvert andet år, og det vil sige, at der skal findes ét medlem for hvert eneste amerikanske valgdistrikt. Som du måske har regnet ud, så skal der mindst 218 repræsentanter til, før man har sikret sig flertallet. Lige pt. er der 236 republikanske repræsentanter, mens der er 193 demokratiske repræsentanter.

Formår Republikanerne at bevare flertallet, så kan du få odds 2,40 af Danske Spil. Tror du på, at Demokraterne overhaler dem, så er der odds 1,50 at hente. Skulle det usandsynlige scenarie ske, hvor ingen får majoriteten, giver det vanvittige odds 80,00.

 

Odds på hvem der får flertal i Repræsentanternes Hus

 

Spilforslag til midtvejsvalget i USA

Selvom det er notorisk svært at spå om politik, og særligt når det kommer til den amerikanske af slagsen, så føler vi os alligevel rimelig overbeviste om, at Demokraterne får flertal i Repræsentanternes Hus. Historisk set er det meget plausibelt, da præsidentens parti plejer at miste flertallet to år før præsidentvalget. Det skete eksempelvis med både Barack Obama og George Bush. Sandsynligheden for at det sker igen for Donald Trump er bestemt til stede, og vi anbefaler helt sikkert, at man smider en skilling efter det. Odds 1,50 er ganske fint, og derfor er det vores spilforslag til midtvejsvalget i USA.

 

Hvorfor er midtvejsvalget vigtigt?

Nu sidder du måske og tænker, hvorfor det amerikanske midtvejsvalg er så vigtigt i Danmark. Det er det af den simple grund, at vi kommer til at få en rigtig god indikator for, hvor populær Donald Trump er som præsident netop nu. Ved langt de fleste midtvejsvalg plejer præsidentens parti nemlig at tabe. Det betyder, at det bliver meget sværere for ham at få lovforslag igennem Senatet og/eller Repræsentanternes Hus. Præsidenten kan selvfølgelig altid bare benytte sig af dekreter (executive orders), men de er meget nemmere at omstøde af den næste præsident, da de ikke har været igennem Kongressen.

Det vil altså sige, at hvis bookmakerne får ret, og Demokraterne skaffer sig et flertal i Repræsentanternes Hus, kommer Donald Trump til at få svært ved at sætte sin dagsorden. Som om det ikke var slemt nok, overtager Demokraterne også formandsskabet i efterretningsudvalget. Nogle har nok lagt mærke til, at dette udvalg er ved at kigge nærmere på præsidentkampagnen fra 2016, hvor flere påstår, at Donald Trump havde russiske forbindelser.

Der er derfor ikke den store tvivl om, at risikoen for en rigsretssag mod Donald Trump stiger gevaldigt, hvis Demokraterne får flertallet. Ender det derimod med et flertal til Republikanerne, står Donald Trump endnu stærkere, og der er nærmest ingen risiko for en rigsretssag. Det er blot et par af de grunde til, at tirsdagens amerikanske midtvejsvalg er virkelig vigtigt.

 

Fake news spiller en stor rolle

Der blev snakket rigtig meget om “fake news” ved præsidentvalget i 2016, og der er ikke meget, som har ændret sig ved det amerikanske midtvejsvalg to år senere. Særligt CNN har givet Donald Trump masser af kritik. Nyhedsbureauet mener, at præsidenten har lavet en hel del udokumenterede påstande omkring migrantkaravanen fra Mellemafrika. Donald Trump har dog også været ude på de sociale medier og skyde tilbage, da han blandt andet skrev på Twitter, at CNN burde blive lukket, hvis Facebook gennemfører deres system, som skal udlicitere fake news.

Vincent Hendricks, som blandt andet er filosofprofessor ved Københavns Universitet, mener dynamikken i formidlingen af nyheder i USA er et kæmpe problem, og noget man skal være yderst opmærksom på. Når den amerikanske præsident går i krig med et eller flere nyhedsbureauer, så betyder det, at begge parter bliver bias/partisk. Dette er præcis hvad der er sket mellem CNN og Donald Trump, hvilket har været med til at øge den amerikanske polarisering.

– “Det man skal være allermest bange for nu og her er dynamikken i nyhedsformidlingen i USA. Pressen er også blevet partisk, fordi den er blevet angrebet så meget, som den er. Der er blevet sat strøm til polariseringen ved, at pressen af visse parter bliver set som folkets fjende. Det er super giftigt”, udtaler filosofprofessoren til Danmark Radio.

 

Odds på midtvejsvalget i USA

 

Oddsets logo på blå baggrund med hvid skrift