Odds på hvilken minister der først trækker sig

De nuværende ministre i den danske regering tiltrådte den 27. juni 2019.  Alle ministre sidder fortsat på deres respektive poster. I og med at der snart er gået et år, er det ikke overraskende at spekulationerne omkring, hvem der bliver den første til at fratræde sin post bliver. Som med så meget andet der tales om, kan man naturligvis også spille på dette. Den store bookmaker Unibet har et spil på, hvilken minister, der bliver første mand eller kvinde ud ad døren. Hvis ingen minister har forladt sin post inden 2021 får man sit indskud retur.

Hvilken minister går først af?

Der er naturligvis flere ting, som har indflydelse på, hvor sandsynligt det er, at en bookmaker vurderer, at en politiker kan være på vej ud. Den primære af disse er naturligvis, hvorvidt en politiker har en eller flere sager, som kører i medierne. Det kan være, at den pågældende minister eller dennes ministerium har foretaget sig noget kontroversielt. Nogle ministerier er naturligvis mere i medierne end andre. Eksempelvis vil de største som statsminister, finansminister og udenrigsminister vil altid fylde meget. Der er også andre som miljøminister og kulturminister, som ofte vil være i medierne, da dette er emner, som i særlig grad optager mange danskere.

 

Unibet campaign on Danish ministers

 

Joy Mogensen – Kulturminister og kirkeminister

Joy Mogensen har haft en turbulent periode som kulturminister. Først og fremmest er der som bekendt sagen om Radio Loud. Det hele startede, da Radio og tv-nævnet den 22. oktober 2019 bekendtgjorde, at Radio Loud havde vundet udbuddet om den nyest DAB-kanal. Der var dog mange, som havde svært ved at forstå denne beslutning. Det folk i særlig grad var kritiske overfor var selve udvælgelsesprocessen, hvorefter beslutningen blev truffet. Her blev Radio Loud valgt fremfor alternativerne DK4 og Radio24syv udfra et pointsystem, som flere partier har kritiseret.

En af Joy Mogensens største kritikere er Jens Rohde, som er medieordfører for De Radikale. Han har krævet, at stårskoleret og afgiver en forklaring på, hvor Radio og tv-nævnet er nået frem til deres beslutning. Undersøgelser viser, at Radio Louds lyttertal er meget lavt, De er nemlig en DAB-kanal, som gerne vil have fat i de unge lytter, hvoraf mange ikke har en DAB-radio. Denne sag er den primære årsag til, at Joy Mogensen er favorit til at være den første til at forlade sin post.

 

Lea Wermelin – miljøminister

Lea Wermelin er en anden minister, som har måtte høre på en del kritisk fra hendes kollegaer. Det handler blandt andet om de grønne tiltag, som blev vedtager i forbindelse med sidste års finanslov. Mange partier på Christiansborg mener, at dette tidsplanen for disse slet ikke følges af miljøministeren. I starten af juni blev hun kritiseret af samtlige partier for endnu ikke at have opklaret, hvor meget spildevand, der udledes i det danske vandmiljø. Denne massive kritisk gør, at Wermelin med odds 4,00 også er et godt bud på første minister til at gå af.

 

Magnus Heunicke – Sundheds- og ældreminister

Det kommer næppe som en overraskelse for mange, at sundhedsministren fylder meget i medierne i disse dage. Han har naturligvis stået i en situation, som ingen havde regnet med ville komme til at finde sted. De beslutninger, som bliver taget i hans ministerium bliver naturligvis vendt og drejet i medierne. Flere af hans kollegaer har kritiseret hans ageren under krisen. Ligesom Wermelin og Mogensen har Heunicke faktisk modtaget kritik fra flere af Folketinget ordførere. Denne massive kritik gør også, at Unibet vurderer chancer for, at Heunicke går af til at være betragtelige. Han ministerium er som nævnt særligt meget i medierne i disse dage, hvilket bestmet ikke gør det mindre sandsynligt, at det bliver Heunicke.

 

Går en af de helt store af?

Som det fremgår at listen ovenfor er mulighederne mange, når det kommer til, hvem der først går af. Der er kendte navne som Dan Jørgensen, Astrig Krag og Pernille Rosenkrantz-Theil. Man finder også de helt store fisk. Der er Jeppe Kofod, som er udenrigsminister. Med odds 22,00 anser Unibet det altså for at være usandsynligt, at han skulle trække sig som den første. Endnu højere odds er der ikke overraskende på finansminister Nicolai Wammen og statsminister Mette Frederiksen. Det er klart at jo større et ministerie, man har ansvaret for, desto mere skal der umiddelbart til for at man tvinges til at gå af. Det er trods alt alt andet lige lettere at udskifte kulturministeren end finans- eller endda statsministeren.

 

 

Odds på regeringen hos Unibet

 

 

Bookmakeren Unibets officielle logo på grund baggrund