Odds på hvilken minister der først trækker sig

De nuværende ministre i den danske regering tiltrådte den 27. juni 2019.  Alle ministre sidder fortsat på deres respektive poster. I og med at der snart er gået et år, er det ikke overraskende at spekulationerne omkring, hvem der bliver den første til at fratræde sin post bliver. Som med så meget andet der tales om, kan man naturligvis også spille på dette. Den store bookmaker Unibet har et spil på, hvilken minister, der bliver første mand eller kvinde ud ad døren. Hvis ingen minister har forladt sin post inden 2021 får man sit indskud retur.

 

Odds første minister til at gå af hos Unibet

 

Hvilken minister går først af?

Mogens Jensen 1,20
Magnus Heunicke 5,00
Joy Mogensen 6,50
Trine Bramsen 7,50
Astrid Krag 8,00
Jeppe Kofod 8,00
Lea Wermelin 10,00
Mattias Tesfaye 12,00
Dan Jørgensen 15,00
Morten Bødskov 25,00
Nick Hækkerup 30,00
Pernille Rosenkrantz-Theil 35,00
Nicolai Wammen 40,00
Mette Frederiksen 50,00

 

Der er naturligvis flere ting, som har indflydelse på, hvor sandsynligt det er, at en bookmaker vurderer, at en politiker kan være på vej ud. Den primære af disse er naturligvis, hvorvidt en politiker har en eller flere sager, som kører i medierne. Det kan være, at den pågældende minister eller dennes ministerium har foretaget sig noget kontroversielt.

Nogle ministerier er naturligvis mere i medierne end andre. Eksempelvis vil de største som statsminister, finansminister og udenrigsminister vil altid fylde meget. Der er også andre som miljøminister og kulturminister, som ofte vil være i medierne, da dette er emner, som i særlig grad optager mange danskere. Senest er det dog fødevareminister Mogens Jensen, som har pådraget sig store problemer

 

Odds på Mogens Jensen – Fødevareminister

Inden november var Mogens Jensen godt nede på listen over fyringstruede ministre. Den 4. november startede, hvad der senere er blevet kendt som minksagen dog. Den 4. november var sygdom i et antal danske mink grund nok til at regeringen beordrede hele landet bestand slået ned. Det skulle dog efterfølgende vise sig, at den ordre slet ikke var lovlig.

Det skabte i de efterfølgende dage et sandt politisk stormvejr med Mogens Jensen som ufrivillig hovedperson. Oppositionen har krævet, at han går af, og selv støttepartiet Enhedslisten har udtalt, at de har svært ved at se ham blive siddende. Statsministeren har også placeret ansvaret for minksagen hos Mogens Jensen. Dermed brænder sædet altså for alvor under den 57-årige minister

 

Odds på Joy Mogensen – Kulturminister og kirkeminister

Joy Mogensen har haft en turbulent periode som kulturminister. Først og fremmest er der som bekendt sagen om Radio Loud. Det hele startede, da Radio og tv-nævnet den 22. oktober 2019 bekendtgjorde, at Radio Loud havde vundet udbuddet om den nyest DAB-kanal. Der var dog mange, som havde svært ved at forstå denne beslutning. Det folk i særlig grad var kritiske overfor var selve udvælgelsesprocessen, hvorefter beslutningen blev truffet. Her blev Radio Loud valgt fremfor alternativerne DK4 og Radio24syv ud fra et pointsystem, som flere partier har kritiseret.

En af Joy Mogensens største kritikere er Jens Rohde, som er medieordfører for De Radikale. Han har krævet, at stå skoleret og afgiver en forklaring på, hvor Radio og tv-nævnet er nået frem til deres beslutning. Undersøgelser viser, at Radio Louds lyttertal er meget lavt, De er nemlig en DAB-kanal, som gerne vil have fat i de unge lytter, hvoraf mange ikke har en DAB-radio. Denne sag er den primære årsag til, at Joy Mogensen er blandt favoritterne til at forlade sin post.

 

Odds på dansk politik hos Unibet

 

Odds på Lea Wermelin – miljøminister

Lea Wermelin er en anden minister, som har måtte høre på en del kritisk fra hendes kollegaer. Det handler blandt andet om de grønne tiltag, som blev vedtager i forbindelse med sidste års finanslov. Mange partier på Christiansborg mener, at dette tidsplanen for disse slet ikke følges af miljøministeren. I starten af juni blev hun kritiseret af samtlige partier for endnu ikke at have opklaret, hvor meget spildevand, der udledes i det danske vandmiljø. Denne massive kritisk gør, at et odds på Wermelin heller ikke er helt ud i skoven.

 

Går en af de helt store af?

Som det fremgår at listen ovenfor er mulighederne mange, når det kommer til, hvem der først går af. Der er kendte navne som Dan Jørgensen, Astrid Krag og Pernille Rosenkrantz-Theil. Man finder også de helt store fisk. Endnu højere odds er der ikke overraskende på finansminister Nicolai Wammen og statsminister Mette Frederiksen. Det er klart at jo større et ministerie, man har ansvaret for, desto mere skal der umiddelbart til for at man tvinges til at gå af. Det er trods alt alt andet lige lettere at udskifte kulturministeren end finans- eller endda statsministeren.

 

Odds på regeringen hos Unibet

 

Bookmakeren Unibets officielle logo på grund baggrund