Under VM i fodbold har der været stor fokus om den usædvanlige tillægstid til VM-kampene. De mange ekstra minutter, der bliver lagt til den ordinære spilletid, er også noget som bookmakerne har skulle justere efter, når de har lavet odds på kampene.

VM 2022 tillægstid

FIFA har inden denne slutrunde tilsyneladende kigget i deres egen regelbog og bedt dommerne lægge ekstra tid til, når der er overdrevne pauser. Det har resulteret i de længste halvlege i VM-historien, hvor kampen mellem England og Iran havde hvv. 13:08 og 14:08 minutters tillægstid i de to halvlege.

Adskillige kampe har haft over 10 minutter lagt til i 2. halvleg og kun én kamp har indtil videre haft mindre end 5 minutters tillægstid i 2. halvleg. Det var kampen mellem England og USA.

Hurtige sportsbettere spottede den nye trend

Når der er så markant en ændring i kampenes spilletid, skal bookmakere naturligvis justere sine linjer og udbud for ikke at blive udnyttet. Med 5-10% længere spilletid er chancerne for bl.a. flere mål, flere hjørnespark og gule kort forøget væsentligt. Men hvad med specialmarkederne? Et par kvikke NordicBet spillere havde set trenden med tillægstiden og lavet kuponer til store gevinster. Den førnævnte kamp mellem England og USA, den eneste kamp med under 5 minutter tillægstid, var imponerende nok ikke en del af kuponerne (se en af dem nedenfor).

En kupon fra en spiller, som havde gennemskuet den forlængede spilletid før markedet.

NordicBet, som alle andre bookmakere, justerer altid odds løbende, og har også gjort det for tillægstid efter de nye guidelines. Der er dog stadig et kæmpe udvalg af odds at finde hos bookmakeren, også på tillægstid, og nu hvor det for alvor begynder at spidse til med 1/8-finaler, Gør NordicBet som altid Sport Større.

Hvordan beregnes tillægstid?

Ifølge FIFAs officielle regler skal der forekomme tillægstid, hvis der er stop i spillet, der tager overdrevet lang tid. Om et stop er længere end det burde, afhænger af, hvilken pause i spillet der er tale om (se nedenstående tabel). F.eks. bør et normalt hjørnespark tage 45 sekunder og al den tid, der bruges udover det, bør dommeren lægge til. Spillerne må ifølge tabellen maksimalt brokke sig til dommeren i 30 sekunder.

Begivenhed Sekunder
Indkast 20
Advarsel 30
Målspark 30
Hjørnespark 45
Frispark 60
Straffespark 60
Skænderier/sammenstød 30
Diskussion med dommer 30
Al tid derudover skal i teorien indregnes i tillægstiden

Ved VM-slutrunden i 2018 var gennemsnittet for tillægstid i slutningen af halvlegene i de første 32 kampe (gruppekampene) på 6 minutter og 59 sekunder pr. kamp.

Dette er vel at mærke for begge halvlege sammenlagt. En detaljeret undersøgelse lavet af online-mediet FiveThirtyEight viser dog, at hvis FIFAs guidelines for tillægstid blev overholdt, skulle der gennemsnitlig have været 13 minutter og 10 sekunder i tillægstid. Kun én af de 32 kampe fik for meget tillægstid ifølge FiveThirtyEight. Det var kampen mellem Tyskland og Sverige, hvor der blev spillet 10 sekunder mere end det forventede. Alle andre kampe havde et underskud af tillægstid på alt fra 2 minutter og 8 sekunder til hele 13 minutter og 44 sekunder i værste tilfælde i kampen mellem Belgien og Tunesien.