Europa League-grupperne er trukket, og dermed kan den europæiske turnering sparkes i gang. Efter en intens finale i sidste sæson, hvor de syvdobbelte mestre fra Sevilla havnede i en straffesparkskonkurrence mod AS Roma, som endte 4-1 i Sevillas favør.

I denne sæson er der flere ansete hold, der har en god chance for at være med til det sidste og sikre sig trofæet og den direkte billet til Champions League. Bookmakerne har tippet Liverpool som klare favoritter, men også Marseille, Brighton, Roma, Villarreal og West Ham som potentielle kandidater til at nå langt i turneringen. Men det er ikke sikkert, at vinderen findes blandt disse mandskaber, da 3.-pladserne i alle Champions League-grupperne også får en chance i playoffs senere i turneringen.

Ovenover i menuen kan du både finde odds på vinderen af Europa League, topscorerlisten, TV-guide, kampprogrammet, stillingen i grupperne og meget mere.

Europa League Gruppespillet

Der er som nævnt blevet trukket lod til Europa Leagues gruppespil. Som altid er de 32 hold blevet inddelt i otte grupper af fire hold. Herfra går to videre til ottendedelsfinalerne, mens tredjepladsen skal i 16. delsfinalen af Conference League. Fjerdepladsens europæiske eventyr vil være slut for i år.

Nedenfor får du en optakt til gruppespillet i form af vores forventninger til hver af de otte grupper.

Gruppe A

I gruppe A er det tyske SC Freiburg, engelske West Ham, græske Olympiakos og serbiske FK TSC, der skal mødes på grønsværen. West Ham er i denne gruppe favorit til at ende på toppen, efterfulgt af et tysk mandskab i SC Freiburg. West Ham forventes samtidig at være et af de mandskaber, der kan gå hele vejen til finalen.

Kigger man på græske Olympiakos, har de en tendens til altid at deltage i europæiske gruppespil – og denne sæson kan de også være et af de hold, der kan drille eller stå i vejen for enten Freiburg eller West Hams avancement fra gruppen.

FK TSC er for første gang i klubbens historie kommet i et europæisk gruppespil. Samtidig er det blot deres anden sæson med deltagelse i europæisk fodbold. Vi tror derfor, at FK TSC kommer til at få problemer mod de tre mere erfarne mandskaber i gruppen.

Vi forventer følgende slutstilling i Gruppe A:

  1. West Ham (Premier League)
  2. SC Freiburg (Bundesliga)
  3. Olympiakos F.C. (Græske Superliga)
  4. FK TSC (Serbiske Superliga)

Gruppe B

Gruppe B er muligvis den hårdeste lodtrækning i årets Europa League. I gruppen har vi engelske Brighton, hollandske Ajax, franske Marseille og græske AEK Athen. Bookmakerne har to snævre favoritter i Marseille og Brighton til at ende med topplaceringer i gruppen, men de er tæt efterfulgt af Ajax og AEK Athen.

Ajax er efter mange års fast deltagelse i Champions League røget i Europa League efter en skuffende 3.-plads i den Æresdivisionen og fansene håber, at det hollandske mandskab får gang i maskineriet, som i mange år var med i toppen af europæisk fodbold.

Brighton har de seneste sæsoner vist stor sikkerhed og spillet flot fodbold i Premier League og det har også gjort dem til en af favoritterne til at nå langt i årets Europa League.

Den franske storklub Marseille har de sidste par sæsoner skiftet mellem deltagelse i Conference League, Europa League og Champions League. Fansene håber derfor, at klubben kan klare sig igennem en svær gruppe og potentielt gå hele vejen i den europæiske turnering.

Den græske klub fra Athen har en historik, der minder meget om Marseilles, og har også de seneste sæsoner haft problemer med at slå igennem i henholdsvis Conference League, Europa League og Champions League.

Vi forventer følgende slutstilling i Gruppe B:

  1. Marseille (Ligue 1)
  2. Brighton (Premier League)
  3. Ajax (Æresdivisionen)
  4. AEK Athen (Græske Superliga)

Gruppe C

Gruppe C har samlet den skotske storklub Rangers, spanske Real Betis, tjekkiske Sparta Prague og cypriotiske Aris Limassol.

Spanske klubber har en tendens til at nå langt i Europa League og Real Betis har de sidste to sæsoner også avanceret fra begge sine grupper. Det virker umiddelbart til at succesen kommer til at gentage sig for den spanske klub, der må kigge på de øvrige modstandere og tænkeligt nok ser to svagere modstandere og et par svære kampe mod Rangers.

For to sæsoner siden stod Rangers FC i en Europa League-finale, hvor de endte med et nederlag til Eintracht Frankfurt. De skotske fans kan håbe, at klubben kan gentage den flotte præstation og denne gang hive trofæet hjem som glippede sidst.

Sparta Prague og Aris Limassol har tidligere deltaget i europæiske gruppespil, men har tabt i kvalifikationsrunderne til både Champions League og Europa League i de seneste sæsoner. De to mandskaber kigger måske mere realistisk efter en 3.-plads med avancement og deres indbyrdes opgør bliver derfor særdeles vigtige for de to klubber.

Vi forventer følgende slutstilling i Gruppe C:

  1. Real Batis (La Liga)
  2. Rangers FC (Scottish Premiership)
  3. Sparta Prague (Tjekkisk First League)
  4. Aris Limassol FC (Cyperns Førstedivision)

Gruppe D

Gruppe D byder på et stort opgør mellem italienske Atalanta og portugisiske Sporting CP. De to klubber har vist sig at være dygtige mandskaber og begge har avanceret fra deres europæiske gruppespil de sidste par sæsoner. Det bliver derfor spændende at følge med i gruppen og se hvilken af de to storhold der kommer ud på toppen.

De to øvrige mandskaber i gruppen er polske Raków og østrigske SK Sturm Graz. Det polske mandskab kan se frem til sin første deltagelse i et europæisk gruppespil, hvilket bliver en hård start mod tre klubber, der alle har europæisk erfaring.

SK Sturm Graz har de seneste sæsoner deltaget i gruppespillene uden den store succes, men med Raków som deltager, kan de måske øjne muligheden for en tredjeplads og se frem til en konkurrencedygtig Conference League.

Vi forventer følgende slutstilling i Gruppe D:

  1. Atalanta BC (Serie A)
  2. Sporting CP (Primeira Liga)
  3. SK Sturm Graz (Østrigsk Bundesliga)
  4. Raków (Estraklasa)

Gruppe E

Liverpool, som er dømt storfavoritter til årets Europa League, har fået den, i manges øjne, nemmeste lodtrækning. Det engelske storhold møder Belgiske Union Saint Gilloise, franske pokalvindere Toulouse og østrigske LASK Linz.

LASK Linz har de seneste sæsoner deltaget i gruppespil i Europa League og Conference League, dog uden avancement.

Indtil sidste sæson havde Union Saint Gilloise spillet 50 år uden europæisk fodbold. Derfor overraskede det belgiske mandskab de fleste ved at nå hele vejen til kvartfinalen i Europa League i 2022/23. Fansene af det nye belgiske storhold håber helt sikkert på en gentagelse af sidste europæiske kampagne.

Toulouse er den mest overraskende af disse mandskaber, efter at være sluttet nummer 13 i Ligue 1, hev de den franske pokal hjem og sikrede sig kvalifikation direkte til det europæiske gruppespil med sin første deltagelse i over 12 år.

Vi forventer følgende slutstilling i Gruppe E:

  1. Liverpool F.C. (Premier League)
  2. Union Saint Gilloise (Belgisk Pro League)
  3. Toulouse FC (Ligue 1)
  4. LASK Linz (Østrigsk Bundesliga)

Gruppe F

I Gruppe F finder vi spanske Villarreal, franske Rennes, græske Panathinaikos og israelske Maccabi Haifa. Den spanske klub Villarreal er favoritter efterfulgt af Rennes til at ende i toppen af gruppen. Villarreal har de seneste sæsoner været sikre deltagere i europæiske gruppespil og tilbage i 2020/21 vandt den spanske klub finalen i Europa League over Manchester United. Fansene håber, at klubben kan gentage succesen og sikre avancement fra en relativ overkommelig gruppe.

Rennes har de seneste sæsoner formået at avancere fra deres grupper i Conference League og Europa League, men uden de store overraskelser i playoffs. Rennes fans håber dog på, at denne sæson er det endelige gennembrud i deres europæiske eventyr.

Panathinaikos har de seneste seks sæsoner måtte nøjes med hjemlig fodbold. Det bliver derfor en fornøjelse at se endnu et græsk mandskab tilbage i ilden med en fanbase, der næsten med garanti skaber en kulisse med passion for spillet.

Den israelske klub, Maccabi Haifa, har deltaget i et par gruppespil i de seneste sæsoner, dog uden de store overraskelser og det er endt med exit begge gange. Det ser derfor utroligt svært ud for den israelske klub, der også hos bookmakerne er favoritter til ikke at gå videre fra gruppen.

Vi forventer følgende slutstilling i Gruppe F:

  1. Villarreal CF (La Liga)
  2. Rennes (Ligue 1)
  3. Panathinaikos F.C. (Græske Super League)
  4. Maccabi Haifa F.C. (Israelsk Premier League)

Gruppe G

Sidste års finalister, AS Roma, har, ligesom Liverpool, fået det, der af mange fans ses som en nem lodtrækning. I Gruppe G finder vi tjekkiske Slavia Prague, moldoviske Sheriff Tiraspol og schweiziske Servette.

AS Roma håber på at gentage succesen fra sidste sæson – dog med pokalen i hænderne denne gang. Deres fans håber, at gruppen kan give den italienske hovedstadsklub en god europæisk form mod relative nemme modstandere.

Sheriff Tiraspol har de seneste mange år været dominerende i Moldova, hvilket har ledt til deltagelse i både Champions League og Europa League igennem årene. Indtil videre er det dog ikke lykkedes dem at komme videre fra gruppespillene.

Slavia Prague har de seneste sæsoner i Europa nået gruppespillet i Conference League og Europa League. Det seneste bemærkelsesværdige europæiske eventyr for Slavia Prague var i 2020/21, hvor de røg ud til Arsenal i kvartfinalen.

Servette har sikret sig deres første gruppespil i nyere tid i europæisk fodbold, det bliver spændende at følge det schweiziske mandskab, der var fast deltagere i Europa for flere årtier siden.

Vi forventer følgende slutstilling i Gruppe G:

  1. AS Roma (Serie A)
  2. SK Slavia Prague (Tjekkisk First League)
  3. FC Sheriff Tiraspol (Moldovisk Super Liga)
  4. Servette FC (Schweizisk Super League)

Gruppe H

I Gruppe H møder tyske Bayer Leverkusen, norske Molde, svenske BK Hacken og aserbajdsjanske FK Qarabag hinanden i en gruppe, der vist roligt kan kaldes for Bayer Leverkusen gruppe.

Bayer Leverkusen har de sidste mange sæsoner været vante deltagere i Europa League og Champions League. De sidste fire år er det blevet til avanceret fra gruppespillet – enten via en 3.-plads i Champions League eller som top-2 i Europa League. Det kunne godt betyde, at de tre øvrige deltagere i Gruppe H kommer til at kæmpe om andenpladsen.

Norske Molde og BK Hacken har ikke deltaget i gruppespil særlig ofte de sidste par år. Den mest bemærkelsesværdige europæiske kampagne var Moldes eventyr til 1/16-finalen tilbage i 2020/21.

FK Qarabag er en erfaren klub, når det kommer til at spille sig i europæiske gruppespil – dog ikke videre fra grupperne. De sidste 9 sæsoner har FK Qarabag klaret kvalifikation til gruppespillet og fået exit herefter. Om 2023/24 bliver sæsonen, hvor den kedelige stime stopper, må vise sig, men det kunne godt gå hen og være tilfældet, takket være uerfarne Molde og BK Häcken.

Vi forventer følgende slutstilling i Gruppe H:

  1. Bayer Leverkusen (Bundesliga)
  2. FK Qarabağ (Aserbajdsjanske Premier Leage)
  3. Molde FK (Eliteserien)
  4. BK Häcken (Allsvenskan)